Saturday, April 25, 2009

City of Atlanta - World of Coca-Cola

Mladi farmaceut i pronalazac dr John Stith Pemberton mesajuci obojeni sirup sa mirisom karamele i hladnu vodu sa sodom dobija jedinstveno gazirano pice i proglasava ga osvezavajucim lekom protiv glavobolje, a njegov knjigovodja Frenk Robinson graficki je uoblicio ime novog pica Coca-Cola. Maja 1886. godine u maloj apoteci u Atlanti prodata je prva casa ovog neobicnog napitka, a nekoliko nedelja kasnije pojavio se prvi natpis u novinama: Coca-Cola Delicious! Refreshing! Exilarating! Nakon Pembertonove smrti 1888. Asa Griggs Candler otkupio je tajnu formulu i sva prava na Coca-Colu za $2.300. Candler je dodao u obicnu vodu iskljucivo prirodne sastojke i nesto sto je bilo poznato kao "7X", najljubomornije cuvani recept na svetu. Kombinacija je dala napitak posebnog ukusa koji se razlikovao od svih dotad prodavanih. Za samo tri godine Candler je razvio lanac lokalnih punionica, sto je bio zacetak danasnje globalne distribucije ovog napitka. Sa ponosom je objavio da se Coca-Cola pije u svakoj drzavi i na svakom delu teritorije Sjedinjenih Americkih Drzava.
Jedan od razloga što je Atlanta dobila organizaciju Olimpijskih igara 1996. godine, na stogodisnjicu moderne istorije ovih igara, je istovremeno i stogodisnjica Coca-Cole.

Ove nedelje obisli smo World of Coca-Cola, muzej najcuvenijeg pica na svetu. Sve sto cu sada da kazem ne moze da opise to odusevljenje koje je trajalo bukvalno od trenutka od kad smo usli, pa nekih 2h koliko smo proveli u muzeju. Na samom pocetku saznali smo nesto vise o istoriji Coca-Cole, videli autenticne vrlo vredne predmete iz tog perioda ( npr.poster vredan $2.000.000) odgledali kratki animirani film Happyness Factory (vrlo smesno) a onda krenuli u razgledanje. Interesantno je bilo ispisivanje logoa Coca-Cola na touch screenu (i posto se ne vidi krajnji ishod na slici, mogu slobodno da kazem da je meni ispalo skoro pa identicno ;) Zatim smo gledali Coca-Cola reklame iz celog sveta, a ubedljivo najbolji deo je bio i na mene definitivno ostavio najjaci utisak, kada smo sa 4D naocarama (da 4D, ne 3D) gledali film sa specijalnim efektima ali toliko realno da sam ja sve vreme vristala i cak par puta skocila sa stolice. A sedista su se po potrebi pomerala, tresla cak i simulirala ubod ogromnog komarca u ledja, prskala je voda i jos svasta. Film se zvao "U potrazi za tajnom formulom" tj. tajnim sastojkom Coca-Cole gde flasica putuje svetom i vodi nas kroz razne avanture. Tesko je da se sve to opise, ali stvarno je bilo fenomenalno. Posle toga, degustacija svih Coca-Colinih proizvoda ali izdeljeno po tome sta se na kom kontinentu pije, recimo desetak razlicitih pica po svakom kontinentu. Bilo je dobrih ukusa STVARNO dobrih, a bilo je i onih bljak... uglavnom kad se sve to ispomesa ispadne bljak. I naravno obicna, klasicna i najbolja Coca-Cola koja se svuda i uvek pije. Na kraju odeljak sa suvenirima, kupili cetiri case (i onako nismo imali nijednu staklenu), frizbi, magnetice za frizider i jos neke sitnice.
Sve u svemu, proveli smo jos jedan divan a ima i novih slika u albumu Atlanta. Mozda ja malo i preterujem pa stalno govorim slikaj ovo... i ovo... daj ovamo aparat... gledaj, nemamo nijednu zajednicku sliku... verovatno je to zato sto jos uvek nemam osecaj da mi ustvari zivimo ovde.

6 comments:

Anonymous said...

Nadam se da ste bar jedan minut posvetili Nenadu dok ste bili u muzeju!
Milica

Anonymous said...

Na mojoj stranici facebook-a imate slike iz Niske Banje slikane danas.
Pozdrav.
Milica

Unknown said...

Pa ove stvari o Coca Coli ste prezentovali na fantastičan način....baš vam hvala,baš znači što možemo da vidimo sve to :-) Na Jeleninoj svadbi sam videla kumove,Branku i Radeta. Bas su zadovoljni vašim životom u Atlanti i kontaktima.I bilo je odlišno na svadbi :-)
Poljubac :-)

Iva said...

Neska cemo prvo da vodimo da poseti Coca-Cola muzej kad dodjete, to smo vec smislili.
Drago mi je da je na svadbi bilo lepo, zao nam je sto nismo bili tamo

Anonymous said...

Ovo su tako lepi opisi da se vec novinari interesuju za otkup prava na putopisne reportaze onih koji na vas nacin ulaze u US.
Ko je glavni za to ?

Pozdrav,
Mr"10%"

Igor said...

Paaa... mi smo ovo pokrenuli kao totalno neprofitna i samofinansirajuca porodicna organizacija ali izgleda nas je zakacio ovaj kapitalizam tako da sve cestitke, pozdrave i zelje mozete poslati u bilo kom naplativom obliku ... a mi cemo ih vrlooo rado prihvatiti ;)