Friday, May 15, 2009

Mali osvrt na protekle dane

Dakle, najzad da nadjemo malo vremena i da napisemo sta se to manje ili vise bitno izdesavalo. Za sada se sve odvija bas onako kako smo planirali, rekli smo da necemo da biramo pocetne poslove i nismo pogresili. Igor od pocetka radi u kompaniji koja odrzava bazene i sportske objekte u Atlanti. Stigli smo pre pocetka sezone tako da je radio najprljavije poslove ciscenja i nosenja svega i svacega. Posle desatak dana presao je u servisno tehnicku ekipu sto mu je vise prijalo jer je i tako majstoricav. Posao nije bio nista laksi ali njemu zanimljiviji, popravke elektricnih instalacija, zamene cevi i pumpi kao i rad sa onim ogromnim busilicama (valjda se to zove Hilti) i brusilicama. Cak je isao da kosi travu kad je imao dva slobodna dana i zaradio $170, nema sta prava vrednica ;) Poslednje dve nedelje je imao puno posla pa ga nije bilo online, ali je bar napravio dosta prekovremenih sati koji se ovde placaju 50% vise.
Ja sam u pocetku sredjivala papirologije, pratila razne oglase, konkurisala na par mesta za posao u prevodu - nista pametno :)

Deo naseg plana bio je da upisemo kurs americkog Crvenog krsta za spasioce na bazenima i tako obezbedimo poslove u naredna cetiri meseca, koliko traje sezona. To bi bila dva sigurna posla na odredjeno vreme pa bi u medjuvremenu smisljali sta dalje. To smo hteli da polozimo jos u Srbiji jer smo culi da je neuporedivo lakse, ali na zalost nije bilo izvodljivo. Uplatili smo po $200 za kurs koji traje cetiri dana pocev od 2. maja, bas za moj rodjendan. Prvo idu kvalifikacije tj. provera fizickih sposobnosti, plivanje 300m bez stajanja, kraul i prsno oba sa zaranjanjem glave i ronjenje na vreme. Ja nisam uspela, na sto metra sam se nagutala vode i morala da odustanem. Bila sam strasno tuzna i razocarana ali tesilo me to sto nisam bila jedina. Na srecu Igor je prosao kvalifikacije i 10. maja uspesno zavrsio obuku i dobio sertifikate.

Ja sam se onda zainatila, celu sledecu nedelju sam isla na plivanje i prijavila se za sledeci termin 11. maja, ovaj put na Misin rodjendan :) Prosla sam kvalifikacije iz prve (kao Roki I, II i III) i danas uspesno zavrsila obuku i dobila sertifikate, Lifeguard i CPR (metode ozivljavanja). Zato jos ne skidam osmeh s lica, mislim da cu nasmejana i da spavam :)))

U medjuvremenu, prosle subote i nedelje, zaradila sam prve $$$, radeci na otvaranju jednog bazena, a posao mi je bio da na kapiji docekujem goste i proveravam ulaznice.

Najnovije dobre vesti usledile su danas, odmah nakon mog polaganja. Ovog vikenda Igor i ja pocinjemo zajedno da radimo kao spasioci na istom bazenu :)

Inace, stigle su nam zelene karte, prve debitne kartice Bank of America, a ocekujemo i kreditne uskoro, skroz smo opremili stan, ali o tome drugi put.
I kao sto rekoh, bio je to "mali" osvrt na protekle dane. Pozdravljamo vas puno iz suncane Atlante.

12 comments:

Amra said...

Iva, hvala na osvrtu! Znam da nisam jedina koja jedva ceka neke vijesti od vas. Jako mi je drago sto vam sve ide tako dobro po planu i od srca vam zelim da svaki dan bude samo bolje i bolje. Cestitam i na upornosti i na certifikatu :) Vi ste pravi primjer da se sa pravim stavom zaista mnogo moze postici, kakva kriza, kakve gluposti!
Veliki pozdrav!

Misa said...

Cestitke na postignutom, Veselinovici!

Anonymous said...

Sta da vam kazem drugari nego samo naprijed..

poz.

Unknown said...

Svaka cast.
Od malih stvari se krece ka velikim stize.
Pravi ste Ameri.

Anonymous said...

Hej svaka vam cast! Vi ste pravi primer kako se treba nositi sa novim pocetkom u USA. Uzivam da citam vase dogodovstine, samo napred...
Veliki pozdrav, Lela

Unknown said...

Svaka cast stvarno ste inspiracija ,uzor i primjer svima !!!
E da smo svi takvi gdje bi nam bio kraj :))
Samo naprijed i neka Vas prati zdravlje i sreca :)

Veronika

Anonymous said...

Svaka vam cast Veselinovici:)
Cestitam na svim postignutim uspjesima do sada za tako kratko vrijeme boravka u USA i zelim vam sve najbolje jer to i zasluzujete. Samo hrabro naprijed kao i do sada. Takvi kao vi zasluzuju sve pohvale na pozitivi i snalazljivosti. Stvarno ste genijalni:)
Pozdrav, Taji

WOTLK said...

hej pozdrav, bas super da vam tako dobro ide!!! svaka cast, samo napred!! pozdrav iz Ohio-a ;-)

Anonymous said...

Nesto se razmisljam... verovatno su vas stavili zajedno na bazen da bi imao ko da spasava Ivanu posto, kako sam cuo, bolje roni nego sto pliva :----- )))))

A mi plivamo u pivu od juce, al na razlicitim lokacijama. Onaj Guta sto je u prethodnom postu pricao kako ne dajem cast... prvi je pobegao sa megdana!
Ako kupite helikopter, kako on prognozira, ja dovlacim cisternu sa pivom pa ko prezivi.
A sada sledi drugo pivsko poluvreme: cast kod prijatelja u Banji...
Ziveli!
ZV

Igor said...

Hahaha... da znas da je mozda sada obrnuto, trenirala celu nedelju ko blesava i sada moze vise od mene da ispliva :)
Bas mi je drago da se lepo provodite... od bacve do bacve ;) a imate i povod danas - Nesko SRECAN TI RODJENDAAAN!!!

Pozdravljam Gutu i ostale drugare iz Srbije, Hrvatske, BiH, USA... i zahvaljujem se svima na podrsci i lepim zeljama!

Unknown said...

bravo, bravo....svaka čast!!!!
:-) poljubac veliki....samo dajte još neke sličice da vas vidim :-)

Anonymous said...

Kako vam izgledaju prvi spasilacki dani? Lici li situacija na one americke limunade...
Ajd nesto malo kazite i kakve gacke i kostime nose ameri ove sezone...da se malo ugledamo na modne trendove.
Pozdrav,
ZV