Saturday, May 23, 2009

Potrosacko drustvo

Moj drugar Momcha i ja radili pre 5-6 godina u Blah, Blah... Blah Shop-u, zezali se i prodavali extra garderobu i patike po nenormalno visokim cenama, mada, toliko je bilo skupo i u Novom Sadu i Beogradu. Jedva smo uspeli tada da si priustimo po neku stvarcicu i po par patika. E batice, to se sve ovde moze kupiti po smesnim cenama. Nisu mi trebale patike ali setali se Iva i ja i naisli na Adio koji je bio na SALE $25, pa dal' sam lud pa da ga ne kupim ;) a sutra jos vece iznenadjenje - DC za $13!!! Da je ovo Srbija rekao bih da su kopije i nastavio dalje, ali ovde to ne postoji. Pre neki dan kupili neke stvarcice, Billabong jakna sa kapuljacom za Ivu $10 a T-shirt $7, za mene O'Neill long sleeve hood $7 a Quicksilver T-shirt $5. Morali smo da napustimo objekat da ne bi spiskali sve pare! Ali sledeci put pasce za slobodu i neki Element, Etnies, Volcom... ;)
E ovo je bio kratak post o tome kako su neke stvari 5-6 puta jeftinije u USA nego na nasem brdovitom Balkanu. A jos kada se uzme u obzir da je cena rada daleko veca ovde dolazimo do velikog znaka pitanja . Ipak treba doci ovde i osetiti kako zivi potrosacko drustvo. Ovakvih primera ima mnogo, ne samo kada se o garderobi radi vec u svim sferama, ja sam samo naveo banalne primere. Lepo su meni rekli kada smo stigli ovde da u Americi mozes biti sta hoces, samo ako se jako potrudis, put od siromaha do bogatasa moze biti kratak... ali od bogatasa do siromaha je jos kraci.

14 comments:

Anonymous said...

Sta da kazem,Amerika sine:) Daj da ti posaljemo pare da nam kupis neke patike.............ma mozemo i biznis da pravimo :))))))))))))
Pozdrav
Jovan & MOmcha

Anonymous said...

Da, da...:)
Evo i sestra da se malo ukljuci u raspravu
Citam redovno sta se desava kod vas, ne znam kako drugacije da vas pratim :(
inace jos nisam dala onaj ispit, ali uskoro nadam se!
ljubim vas oboje punooooo

Maja

Igor said...

Jeli batice, a ko ti je taj Jovan!?!?!? :)))

Halo seko, znas kako da nas pratis - sedaj u avion pa pravac ovamo ;) Hajde uci i zavrsavaj to, drzimo ti palceve!

Anonymous said...

Evo i nas(Nikola i Marija)!Sto bi mi Nislije rekli-Pa kude ste Ameri!I vas primer pokazuje da se rizik isplati i da lude tj.hrabre sreca prati.Drago nam je da ste dobro i interesantno da pratimo vas put preobrazaja od Srba do Amerikanaca.Kazite nam da li je isti ukus coca cole kao i ovde?Auto vam je straaaaava.Nikola kaze da je samo boja malo izbledela,a i monitori ne rade:),sali se naravno!Mi srbujemo,tako da nemamo mnogo cime da se pohvalimo.Cekamo 27. avgust da odemo kod Grci na morence(Neos Marmaras).Krenuli smo lagano da se kucimo,ovde ne moze brze:).Deo vaseg odusevljenja prelazi i na nas kad gledamo fotke i citamo komentare,kao da ste na produzenoj ekskurziji!Lepo vam stji to okruzenje,zato samo napred.Pozdravljamo vas i ljubimo

Anonymous said...

Pozdrav i za cicu,koji zeljno iscekuje nas komentar!Hvala na pomoci.Nikola i Marija

Anonymous said...

E cicini.... kako bre nema cime da se pohvalite??? A ljubav, pa stidljivo kucenje, pa svadbica pa ce bude i bebica ...dace bog!

A kako napreduju ovi taze Amerikanci nece da me cudi da prijave neko bebce za 5-6 meseci!!
Tad cu da poverujem da je tamo sve moguce...
U to ime, Nidzo, ja i ti da popijemo po jedno pivce uz girice!

Unknown said...

Evo dodjosmo i do ovog vida komunikacije. Vi, naravno, iz dana u dan sve vise napredujete (u svakom pogledu), ali smo mi i pretpostavili da ce bas tako da bude. To ste VI. Vidimo da ste pokusali da nas kontaktirate. Bili smo u kvaru. Sada je sve OK, majstor Deki je sredio masinu (i mi napredujemo - od dunstera do majstora). Jedva cekamo da vas vidimo i cujemo sve one detalje koje do tad ne zaboravite.
Ljube vas puno kumovi iz bivseg komsiluka

Anonymous said...

Igore, kupi i neke papuce ili cipele, dosta je valjda patika za narednih 5 godina. Koliko si ih samo poneo (doduse i radnih). I Ivana nije zaostala u istom, ali je bar i cizme ponela, a cizma glavu cuva!
Pozdrav.
Milica

Anonymous said...

Proverite postu
Milica

Anonymous said...

Vas dvoje ste ziv i svijetao primjer kako se sve moze samo kad se hoce. Optimizam i vjera u sebe.
Samo naprijed i neka vas sreca i uspjeh stalno prate i neka vas dragi Bog cuva kad ste takvi kakvi jeste,borci i optimisti od prvog dana slijetanja na tlo USA pa samim tim i zasluzujete najbolje - i dobit ce te.
"Ja hocu-ja mogu" je i moj zivotni moto i posebno mi je drago da vidim kad jos neko tako razmislja i radi. Sa velikim osmijehom i zadovoljstvom citam ove vase postove.
Divim vam se i eto, moram da kazem da vas i volim premda vas i neznam :)
Srecno.

Taji

Anonymous said...

Igi, evo da ti se i ja zapljunem na blog ovaj put sa iste strane bare..:)

I ja sam primjetio i napisao na forumu kako su neke stvari koje su kod nas uzasno skupe.. ovde dosta povoljne..
Medjutim pazi se ovde bas jeftinih stvari jer kad se osuse.. u susilici mozes ih samo u krpe..

Puno pozdrava
Landlord

dreamerns said...

hehe...landlord je u pravu za susilice, stvarno umeju da uniste odecu (ne bitno da li je jeftina ili skupa).
Cekaj tek da otkrijes neke specijalizovane stvari koliko su jeftine (tipa oprema za tenis, ili odeca za skijanje)...pa kada nadjes deo opreme na popustu i kosta 20-30$, dok je realna cena 150$, a u srbiji se ista stvar prodaje za 300-400$ :-)
Svaka cast, super se snalazite...samo nastavite ovim putem.

Igor said...

Ogi dobro nam dosao u States! Evo ocekujemo i Taji, Lelu i ostale drugare :)
Ne radi se o jeftinim nekvalitetnim stvarima vec o kvalitetnim brendiranim a strasno jeftinim koje su kod nas uzasno skupe, do sada smo dosta takvih uzeli.

To sam cuo za susilice sto kazete ti i Kolja, mi smo kupili Whirlpool set, masinu za pranje i sussilicu i prezadovoljni smo za sada, nista se nije iscepalo ;)

zMaja said...

Nama se skvrcila converse trenerka :((