Tuesday, August 25, 2009

Chastain Park i mi u njemu

Sezona se uskoro zavrsava a mi nikako ni rec ni sliku da pustimo o nasem radnom mestu. Kao sto smo svojevremeno napisali, pocetkom maja smo zavrsili kurseve za spasioce i tako sebi obezbedili letnji posao. Dodeljen nam je bazen u Chastain parku u Buckhead-u, najbogatijem delu Atlante. Park je pun terena za golf, tenis, baseball, staza za trcanje i setnju a odmah do naseg bazena je amfiteatar na kome se skoro svake veceri organizuju koncerti. Zacudili smo se kada smo prvih dana videli par ogrooomnih limuzina koje pored bazena idu do amfiteatra i kad smo pitali ko je to svi su nam sa smeskom odgovorili - pa Gypsy Kings imaju veceras koncert, svake godine u ovo doba gostuju ovde. Tako smo zadnja 2 sata toga dana odradili uzivo slusajuci Volare, Baila Me, Bamboleo... za nas tada zaista neverovatno. Ali, sta ti je navika, od tada su bili Joe Cocker, Tom Jones, Temptations, Jay Z ... a tek dolaze En Vogue, Britney Spears (bljaaak), Bad Company i ko zna ko jos. Bili smo kao deca ispred izloga poslasticare, svako vece radimo do 8, 9 ili duze a koncerti pocinju oko 7 :( ali sledece godine krece sve iz pocetka :) Kad smo vec kod koncerata jedan smo resili da ne propustimo nikako tako da smo vec kupili karte - U2 - 6. oktobra su u Atlanti u sklopu turneje 360° ali ne u amfiteatru vec na fudbalskom stadionu (americki fudbal) Georgia Dome.

Aj'mo nazad na bazen, u pocetku nam je sve bilo konfuzno, nikoga ne poznajemo, svi ostali spasioci su sa iskustvom a mi em najstariji - em "najneiskusniji" ;) U glavi nam je svo vreme bila i informacija koju smo culi od vise njih, od ovog bazena su svi bezali, tu su slali spasioce po kazni ili pred otkaz a nama naivnima nije bilo jasno kako se to desilo kada nam je to mesto dodelila "prijateljica", Bugarka Stojanka, u Atlanti poznata kao Jullie, pre otkaza radila u nasoj firmi na rasporedjivanju spasioca po bazenima i njihovim radnim rasporedima.

Ubrzo smo saznali zasto je ovaj bazem crna rupa spasioca Atlante - na njemu se radi (a zar ne bi trebalo da je na svakom tako;) ), ogroman je u odnosu na bazene po naseljima, ima puno posetioca i covek koji upravlja njime je "ozloglaseni" menadzer Jim King. Da, sve je to bas tako, ali ako situaciju okrenes u svoju korist moze da ti bude sve u superlativu ali onda ces i ti postati ozloglasen, zar ne? Kao i u svemu ovde tako smo i u poslu krenuli maksimalno ozbiljno, puni entuzijazma, samouvereni i uvek sa osmehom :) Uklopili smo se u posao, obaveze, ljude i okolinu brze nego sto smo ocekivali.
Svaki dan na poslu nam je bio interesantan, upoznavali smo nekoga novog i sretali one koje smo vec znali, mnogi posetioci i deca su nas primetno zgotivili a postali smo dobri i sa menadzerom Dzimom, njegovom porodicom i upravnim odborom koji vodi bazen. Svaki dan na bazenu nam je bio ugodan i zanimljiv ali smo zaista davali sve od sebe sto se posla tice, nije tu samo u pitanju sedenje u stolicama za spasioce i blejanje u bazen vec i ceo set duznosti, organizacije i odrzavanja. Mnoge zabave, plivacka takmicenja i proslave praznika se odrzavaju na bazenu.
Jedno od interesantnih desavanja je bila i proslava najveceg USA praznika, dana nezavisnosti, 4. jula. Bazen je bio prepun, ziva svirka preko puta, deca su dosla sa okicenim biciklicama, svi veseli i zadovoljni. Na ovoj slici se vidi kako su parkirali sve te bicikle i kolica ispred bazena a onaj zuti transparent kaze da su nekoliko dana pre toga deca sa naseg bazena, 5-12 godina, plivacki tim koji se zove Tidal Waves (Plimni talasi) postali sampioni Atlante u plivanju u konkurenciji 77 timova.

Evo jos par zanimljivih slicica koje smo odabrali da vam pokazemo a das ne udavimo previse:
Na prvoj slici s leva je nas drugar spasioc Richard koji iza sebe ima 7 godina iskustva u ovom poslu, valjda je zato ovoliko pocrneo. Ovaj bradonja u sredini je menadzer Jim King obucen kao Uncle Sam (Ujka Sem - nacionalna personifikacija Amerike), inace osim vodjenja bazena radi jos par stvari u zivotu, ima ga i u politici a porodicu King sacinjavaju jos zena Caroline, 2 cerke i sin. Na desnoj slici je Iva sa maskotom jednog od najvecih lanaca brze hrane u USA, Chick-fil-a. Kako ime kaze tu se jede samo piletina a maskota im je kravica na kojoj pise "Jedite vise piletine!"

Na levoj slici je Iva sa Kiki u plavoj majici, Abigail sa desne strane i njihovom drugaricom. Abi je Kingova najmladja cerka a Kikin tata Adrian je rodjen u Atlanti od roditelja dosljaka, otac Rumun a majka Svedjanka. Desno je Iva na jednom od mesta za spasioce i vice menadzer Danny koji je inace i trener plivackog tima.

E sad mi je malo lakse jer smo najzad objavili nesto sto odavno ne stizemo a bas nam je stalo da zabelezimo. Stacemo ovde za sada a za dan-dva rezimiramo dogadjaje zbog kojih smo sigurni da ce nam ovaj Chastain bazen i vreme provedeno na njemu ostati uvek u lepom secanju. Isto vazi i za mnoge ljude koje smo ovde upoznali.

p.s. sa nama je sve OK, ne brinite se, nema nas sa novim vestima u zadnje vreme jer smo bas-bas zauzeti, usli smo u zadnjih par nedelja ovoga posla i zelimo da ga sto kvalitetnije i po nas korisnije odradimo.

2 comments:

Anonymous said...

Svaka cast! Super ste se snasli! I kao sto i rece, stvari treba posmatrati iz lepseg ugla i sve ce biti u redu.
Veliki pozdrav, Lela

Anonymous said...

"Reci cu Vam jedno, a to su dve stvari: Rad, Red i Disciplina..."
jednom je Neko rekao, pa mu se svi smejali, a sada ga prizivaju kod nas!
Izgleda ste krenuli putem kojim se redje ide (za nas Srbe i ostale slovene) jer je posut trnjem koje puno bocka - ali vodi do zvezda...
Sigurno je tako u zivotu radio i taj Ujka sem iliti Mr. King i zato je " ozloglasen" ali postovan...
Samo, što staviste prijateljicu pod navodnike kada vam je ona, kako mi se cini, "odškrinula" vrata ove priče?
ZV