Sunday, August 30, 2009

Mali beg u divljinu

Napomenuli smo ranije da je Atlanta grad okruzen ogromnim zelenilom, to se svakako oseti u vazduhu, nema smoga i lepo se dise. Severom Atlante, tu gde mi zivimo, protice reka Chattahoochee (Catahuci).
Inace, izvire na severo-istoku Dzordzije (hehe, bas smesno kad ne napisem Georgia) blizu obe Karoline, tece severom sve do Alabame i onda se granicom spusta do Floride. Ime su joj dali Creek indijanci (danas se identifikuju kao Muscogee narod) koji su ziveli na ovim prostorima i na njihovom jeziku Chattahoochee znaci "Obojeni kamen", najverovatnije zbog dosta sarenog granita koji se moze videti recnim tokom. Deo reke koji protice Atlantom ima 17 parkova koje odrzavaju Rendzeri i koji su oznaceni kao Nacionalne rekreacione zone. To su prirodna okruzenja sa minimalnim prepravkama u vidu staza i oznaka duz njih koje ljudi koriste za rekreaciju, opustanje, spustanje kajakom niz reku i slicne aktivnosti. U svakom parku se nalazi po jedan stab Rendzera gde dobijete sve zeljene informacije i mape parka.
Znaci, sto bi rekli drugari Amerikanci - prosto kao 1,2,3:
1. odes u park koji zelis,
2. svratis u "kolibu" Rendzera koji su kao i svi ovde jako predusretljivi i ljubazni, dobijes od njih potreban info i
3. krenes u obilazak parka i uzivanciju :)

Ono sto nas je odusevilo na samom pocetku su 2 jelena koje smo videli jos iz kola ulazeci u park. Osim njih tu su jos i rakuni, veverice, oposumi, patke, kardinali i druge divne ptice za razliku od macaka na ulici i pasa lutalica koji ovde NE POSTOJE! Ne znamo kako ali to je moguce.

Dakle, odabrali smo stazu i njome krenuli niz reku naoruzani samo osvezavajucim tecnostima, grickalicama i aparatom.
Ovakvo mesto vam daje odredjene mogucnosti zabave, devojcice mogu da poziraju na bezbroj lokacija, drveni mostovi, oborena debla, reka u pozadini, reka levo, reka desno, pored zbuna, pokraj cveta... sve u svemu - ne bas previse zanimljivo ali zato decaci imaju pravu avanturu :) opasno balansiranje na pognutom stablu iznad nabujale reke, penjanje uz i spustanje niz strme litice uz pomoc prave lijane, istrazivanje pecina i puno drugih jos opasnijih stvari koje nisu mogle da prodju cenzuru za javno prikazivanje. Deco, ne pokusavajte ovo kod kuce, specijalno znanje i vestine su neophodni! Mali predah smo imali na obali reke koja je puna ribe i divljih pataka. S vremena na vreme prodje po neki kajak, izbegavajuci sve stene koje vire iz vode. Iznenadjujuce je kako se divlje zivotinje u ovakvom okruzenju ne plase ljudi. Iva je uspela da namami patke kikirikijem a kada su videle sta im nudi gledale su je u cudu kao da joj kazu: "Gde si ti videla da patka jede kikiriki?" Ocekivale su nesto bolje ali kad su videle da se od nas 'leba nece najesti prihvatile su i to, na kraju je scena bas bila zanimljiva, sedimo na velikoj steni koja zaranja u reku i jedemo kikiriki sa divljim patkama :)Nastavili smo dalje birajuci razne staze kojima cemo ici i nakon par sati zavrsili mali beg u divljinu. Ovako proveden dan svakako prija, opustena setnja prirodom na korak od metropole.
Pozdravljamo sve nase drage citaoce, zelimo vam uspesan i veseo dan, nedelju, mesec...
Do citanja.

13 comments:

Anonymous said...

Prava avantura! :)

Anonymous said...

Cao Igore i Ivana...
Evo me kod tvog tatka da nesto pronadjem za Luku na netu (po obicaju me eksploatise...al nece vise! al ja tatka ekspoatisem :-)))
Pregledala sam sve vase price i slike i nemam reci...Uzivajte dok i koliko mozete. Saka cast kako ste sve skockali...
Puno pozdrava od Mimice i Luke!

Anonymous said...

Na pravom ste putu da stignete u one prve price iz detinjstva o kaubojcima...nasli ste Krik indijance, sreli ste rakune i jelene....sledece je grizli a za njim cuveni Dejvi Kroket i poglavica Vata... Zavidim vam!

Igor said...

Ehej! Veliki pozdrav Mimice tebi i Luki! Dobro dosli u nas kutak ;)
Kocka do kocke... kockamo koliko mozemo a ima mesta i za uzivanciju.

Dejvi Kroket bio tu odmah iznad nas, u Tenesiju a Hijavatu jos nismo sreli, u stvari ni jednog pravog indijanca, zivog.

Anonymous said...

Kako izgleda, bar kod nas ovde, sezona bazena je zavrsena! Bas me interesuje da li cete da odete na neki zasluženi odmor ili se bacate na traganje za novim poslovima. Mozda izaberete da obidjete more u vasoj Georgiji ili "skocite" u komsiluk do Floride....
A u Nis mirise ajvar!
ZV

Anonymous said...

Lepo kazem ja: pisi po malko ali cesce! Ovako bre, iscasih vrat nagvirujuci kroz ovaj "prozor u svet" al vi se potikaste.

Nego, od sinoc pocela buregdžijada na Palilulsku rampu pa razni bureci mirisu čak do nas. Veceras ce pozovemo prijetelje iz Banje na vruc burek. Da vas podsetim da cemo da probamo burek sa sirom, spanacem, mesom, krompirom,prazan, pica burek i jos neki, ako ga majstori smisle u medjuvremenu... tek da vam zelja mine!
Tatko Vam

Igor said...

Burek!? Sta to bese burek? :)
Ma nije to do kratkog pisanja nego do manjka vremena, cak i kratkog. Jos danas i sutra pa nam je gotova sezona, bice nas onda malo cesce.
A vi pazite da se ne prejedete, nemoj da vam brinemo, svako po 1/8 bureka i dosta je ;)

Anonymous said...

Igore, nemoj da se vredjamo. Te osmine su "za na zub", a mi mnogo zuba imamo. Aaa, mozda si na Vanju mislio!
Pozdrav.
Milica

Igor said...

Nego, jel'te, a imate li vi tamo ORGANIC burek? To je ovde hit, organska hrana, pa mi ne bi da jedemo mnogo masno ;)
...
Ma gde ne bi... sve bi se uvaljali u njega :)))

Sad mi nesto pade na pamet, ako bi poceli da prodaju organski burek - s kojim organom bi ga zavijali? A? ;)

Anonymous said...

Rukama, nogama...?!
Ma, bolje o tome na skype-u.
Milica

Anonymous said...

Kakvo pitanje - takav odgovor : ))
Burek se ne savija nego se slaže, a pita savijača ne nosi za džabe to ime! Elem na buregdžijadi je promovisana savijaca u tepsiji koja se sece na 1/4 (tako i ja pravim kada sam dobre volje... al nekada više prija gužvara .
Doduse, Bosanci zamotavaju burek (samo sa mesom) al se on drži pravo bez obzira da li se obradjuje rukama ili nogama...
Karapandža

Igor said...

Evo strucnjaka za ovu temu, Karapandze ;)
Pravi burek i jeste motan i to ne samo sa mesom, mora Mike da te odvede jednom u buregdzinicu Sarajevo u Beogradu, davno si ti sluzio vojsku u Sarajevu :)

A to sto si rekao da uvek stoji pravo, u tome je i tajna motanja koje spominjemo.

A ja pamtim iz vojske od drugara Pazaraca nesto nenormalno dobro - MANTIJE! Mmmmmmmm... mali zamotuljci s mesom, predivno :)

Anonymous said...

Jesi donekle u pravu za savijanje bosanskog BUREKA u vidu stapovali taj naziv se odnosi samo na meso. Kad narucis u sarajevu burek dobijes stap sa mesom... A drugi nazivi su : sirnica, zeljanica, krompirusa itd.
Ima sada i u nisu da se nadje. Na jednom mestu se pravi i krompirusa (uvijeno u tepsiju!) ali ga retko nadjem...
Al da vam ne pravim zazubice jer ce niski burek izgleda biti kod vas samo u vidu virtuelnog dorucka. Sad sam se setio da sam obecao da pravim moj nedeljni kacamak i da sa,m nekoga pozvao!
Pozdrav Karapandža
PS: Pozvani da se jave da utanacimo termin!