Monday, August 10, 2009

Tennessee na jedan dan

Pre desetak dana imali slobodan dan u sred nedelje i resili da skoknemo do neke od susednih drzava. Izbor pao na Tenesi koji je od nas udaljen svega 2 sata voznje, ili 6 sati jahanja - pa kome kako odgovara.
Tenesi se nalazi iznad Georgie i ima puno interesantnih delova za obilazak, na severu glavni grad Nashville, na zapadu Elvisov Memphis, na istoku Smoky Mountains i legendarni Davy Crockett, jug drze Jack Daniels i Chattanooga i jos puno, puno toga.
Odlucili smo se za obilazak planine koja se zove Lookout Mountain i prostire se jednim delom do grada Chattanooga poznatog nama starim "kaubojcima" iz western filmova a onima malo obrazovanijim po kompoziciji Glenn Miller-a Chattanooga Choo-Choo. Prva atrakcija koju smo posetili je Ruby Falls, podzemni vodopad visine 50m koji se nalazi 400m ispod povrsine planine. Do njega se dolazi spletom podzemnih tunela prepunih predivnih prirodnih oblika od kojih zastaje dah. Svaka grupa ima vodica koji je vodi tim tunelima do vodopada i prica o istoriji tog fenomena, pronalasku same pecine i ostalim zanimljivim detaljima. Interesantno je i to da je svo to "podzemlje" osvetljeno uz pomoc solarne energije. Sam vodopad je predivan, u trenutku dolaska do njega sve je mracno, prirodno, a dominira njegov mocan zvuk. U sledecem trenutku pale se svetla raznih boja i muzika koja ovo cudo prirode cine jos cudnijim i impozantnijim.

Nakon toga smo otisli do tvrdjave koja je u neku ruku muzej gradjanskog rata Sever-Jug na ovim prostorima ali je zbog nedostatka vremena nismo posetili jer su nas cekale jos 2 avanture. Sledeca je bila voznja najstrmijom prugom na svetu kojom se prevoze putnici. Najveci nagib je 73% a ukupna duzina oko milje (1.6Km). To je i najkraci put od vrha planine do podnozja a originalan naziv je Incline Railway.
Inace osim kao turisticka atrakcija koristi se i u odredjenim hitnim slucajevima, kada je planina zavejana a cak je bilo i nekoliko vencanja u samom vagonu.
Posle jednog dooole a zatim ponovo gooore najstrmijom prugom na svetu napravilo nam se toliko mesta u stomaku kao da tri dana nista jeli nismo :) Pao je rucak na brzaka pa pravac treca atrakcija - Rock City iliti Kameni Grad. E tek je to fantasticno, ne znam kako bih ga opisao... skup prirodnih lepota planine i domisljatosti ljudske.
Zanimljivosti poput: dzinovske izbalansirane stene, "iglenih usiju" gde prolaze samo vitki ;), pecine pune odaja iz bajki, predivnih vrtova, dugackog viseceg mosta na kome je moja draga zastala na pola, pa ni tamo ni vamo... mamio sam je i cokoladicama i sendvicima, samo da se dokotrlja do kraja nekako :)
Tu je i jedan "nadzemni" vodopad a iznad njega mesto sa koga se vidi 7 drzava. Sve ovo je tesko opisati recima zato sam dao dosta linkova sa dodatnim tekstovima a postavili smo i novi album Tennessee sa puno slika.
Na kraju divno provedenog dana, prepuni utisaka vratili smo se u nasu Atlantu jer nas je sutra cekao novi radni dan i nove poslovne avanture o kojima za neki dan ;)

8 comments:

Anonymous said...

Bas je lep ovaj Tenesi. Samo gde je tu Dejvi Kroket, njegova kapa i njegovi rakuni? Valjda je to bio njegov rodni kraj? Ne verujem da Ameri nisu iskoristili legende o njemu da privuku turiste...
Sada u Nisu po stoprvi put (opet ce izbori)razmatraju kako da urede Cerjansku pecinu od 12 km, pa mogu ove slike da im posaljem kao primer. samo da kazes koliki trazis honorar.;-)))
ZV

Anonymous said...

Bas mi se svidja! Lepa avantura i lepo provedeno slobodno vreme. Veliki pozdrav, Lela

Unknown said...

nema vas dugo ,cccccc
dajte se malo češće viđati :-)
odličo se provodite, vidi se !
poljubac veliki :-)

Anonymous said...

Svanulo je suncano Preobrazenje ovde kod nas!
A vi ste se izgleda vec preobrazili u prave Amerikance, pa vas nigde nema...
Šta bi bilo da ste (ne daj Bože) otisli za Japan, hehehe!
Veceras Tina narucila palacinke, pa izvolte i vi virtualno :-D
Tatko

Anonymous said...

Kako cujem, izgleda da ste propustili opasne palacinke!
Milica

Unknown said...

stvarno niste fer sto se ne javljate tako dugo....ja sam jos samo 24.8. na netu i posle toga...iiihiii tek u oktobru!!!!
ceo septembar sam na odmoru, posle svadbe 05.09. idemo na rodos :-)
ljubim vas puno, puno

Anonymous said...

Lutko (mislim na Ivanu), pusti mi neki mail, s.aleksandra@yahoo.com. Pozdrav od Dusicke!

Anonymous said...

Palacinke su nestajale brze nego sto je majstor stizao da ih obrće!
Hvala na pohvalama... stojim na raspolaganju za reprizu.
Samo, najavljena je akcija "nedeljni kacamak" specijalno za prijatelje, ali nažalost bez amerikanaca.
Karapandža