Monday, October 5, 2009

Cvetic, cvetak, cvetko...

Imali smo divno letnje vreme ovog vikenda i resili smo da ga provedemo u setnjama i obilascima. U subotu (juce) smo bili u botanickoj basti tj. Atlanta Botanical Garden. Do kraja oktobra na istom mestu je i izlozba velikih bronzanih skulptura poznatog svetskog skulptora Henry Moore. Skulpture su rasporedjene po celoj botanickoj basti koja zauzima vise od 120.000m2. Posto se blizi i Halloween (noc vestica, 31. oktobar) sirom jednog dela baste postavljena su i amaterski napravljena strasila, ko god hoce moze da napravi strasilo i bice postavljeno tamo.
Ja sam bio malo skeptican, da provedem dan mirisuci cvece... bas i nemam neku jaku zelju za tim, medjutim, moram priznati da sam se stvarno odusevio! Osim otvorenih parkova sa najrazlicitijim biljkama napravljeni su i zatvoreni tematski prostori, centar orhideja, tropske biljke, pustinjske... Unutar tih tematskih sala odrzavaju se klimatski uslovi koji su potrebni za opstanak biljaka u njima.
Verujem da ce na ovakvom mestu puno zanimljivosti naci i oni koje biljke ni najmanje ne interesuju. Meni je najinteresantniji tropski deo, kao u sred prasume... sve veliko, jako, nekako mocno deluje. Cak ima i nekih cudnih pticica koje tu zive, ljudi im kako izgleda ni najmanje ne smetaju. U holu tropske sale nalaze se i terarijumi sa 10-ak vrsta tropskih zabica, sve izgledaju predivno, kao plasticne, ko bi rekao da su u stvari - otrovne.
Ivin favorit dolazi iz centra orhideja, to je (sad cu ja malo da se pravim pametan ;)) Peristeria Elata - The Dove Orchid, u slobodnom prevodu "Golubicina orhideja". Ako bolje zagledate unutar cveta videcete malu pticicu, a Iva i pticicu i orhideju drzi u ruci. Divna je i Japanska basta i kaktusi, razni lotosovi cvetovi, deo posvecen deci... ma sve je lepo.
Postavio sam novi album Botanicka basta pa ako vas ne mrzi bacite pogled a mi jos malo pa da hvatamo sovu, sutra je novi ponedeljak.

7 comments:

Anonymous said...

Izgleda da cu da budem prvi sa komentarom o botanickoj basti.Vidim da ste odusevljeni egzoticnim cvecem,jer ga do sada niste videli, jer niste imali priliku.Imeni se dopada iako ga vidim samo na slikama,ali morate priznati da biste bili jos vise odusevljeni kada bi ste u botanickoj basti nasli Lepog Jovu, Lepu Katu,majcinu dusicupetlovu krestu i drugo cvece koje uspeva kod nas. Vas Rajko!

Igor said...

Hahaha... ma cika Rade ima svega ovde samo sto se ne zove isto, ovde su Pretty Johnny, Pretty Kate, Mama's Sweetheart, Rooster's Comb :)))
Samo nisam siguran dal' se ljubicica zove Kisindzer ;)

Anonymous said...

Dane 90. godine proslog veka ja sam imao priliku da se isto tako setam kroz ogromnu svetsku botanicku bastu koja se zvala Flower EXPO a desavala se u Osaki! Odusevila me aleja sa prominclama, a posebno najveci i najsmrdljiviji cvet na svetu. Ne verujem da ste ga tamo videli...
Nego, ima li tamo ambrozije koju ti toliko volis ;-) Kazu da su je ameri izvezli u srbiju špa nista nije ostalo za njih...
Tatko

Igor said...

Vidis ja nisam znao da mi je ta naklonost ka botanickim bastama na tebe ;) a nisam znao ni da si ti u Japanu video Amorphophallus Titanum. Inace Titan Arum, kako ga krace zovu, je biljka koja potice iz Sumatre, zivi oko 40 godina a za to vreme cveta maksimum 2 do 3 puta i cvet moze da bude visok 180cm precnika 120cm. U Americi je zabelezeno manje od 20 cvetanja ove biljke i na zalost nismo je videli :(

Anonymous said...

A biljke mesozderke?! Ja sam videla samo one tvoje, Igore, u pokusaju!!!
Kad je koncert U2?
Pozdrav.
Milica

Igor said...

Kako bre Milice u pokusaju!? Bile one super... dok nije naisla velika musica pa ih sve pojela :(
Videli smo ovde bas dobre primerke, velike, prozdrljive :)
A U2 je VECERAAAS!!! JEEEEEEE!!!
"One man come in the name of love, one man come and go..."
Inace Martin Luther King je rodjen u Atlanti a ovo je pesma U2 , Pride, posvecena njemu!

Unknown said...

Pogledajte vas inbox na gmail!!!
poslala sam vam slike sa svadbe i slike sa Rodosa-honey moon :-)