Saturday, December 19, 2009

Sveti Nikola - zastitnik dece i putnika

Danas je Sveti Nikola, slava koja se praznuje u celom hriscanskom svetu i najcesca slava kod Srba. Kaze se da polovina slavi, a druga polovina ide na slavu.

Sveti Nikola se smatra zaštitnikom dece, učenih ljudi, trgovaca, mornara, putnika uopšte. Nekada se na svim hrišćanskim brodovima nalazila ikona Svetog Nikole, a on se posebno praznovao duž Jadranskog i Sredozemnog mora, gde je bio običaj da se na taj dan ne isplovljava, a brodovi na pučini usidre i plovidbu nastave sutradan. Takođe, on je zaštitnik mnogih gradova i luka (posebno u Grčkoj i Italiji). U grčkom folkloru Sveti Nikola se opisuje kao „gospodar mora”. U modernoj Grčkoj i Srbiji on je jedan od najpoštovanijih svetitelja. Zaštitnik je cele države Grčke. Komercijalni praznik Praznik Svetog Nikole ima danas veliki komercijalni značaj, naročito u zemljama zapadne Evrope. Pošto je taj praznik vezan za darivanje, došlo je do njegove velike popularizacije, pa se pred taj dan masovno kupuju pokloni. Veruje se da je takav komercijalni uticaj posledica ultrapotrošačke kulture, koja je stigla iz Amerike. Sveti Nikola se praznuje kao dečji praznik u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji, tada deca dobijaju poklone ukoliko su bila poslušna. Smatra se da je običaj po kome se deci uoči Svetog Nikole u cipelice potajno stavljaju pokloni potekao otuda što Sveti Nikola svoja dobročinstva nikada nije činio javno. Bio je poznat po tome što je tajno davao ljudima novac, a sada se na Zapadu često poredi sa Deda Mrazom, koji se na engleskom zove Santa Claus, što je skraćeno od Santa Nikolaus (Sveti Nikola).
Deo teksta preuzet sa http://www.tk-info.net

Sveti Nikola je moja porodicna slava koju tradicionalno slavimo svake godine u Niskoj Banji u krugu porodice i dragih prijatelja. Ovom prilikom cestitamo mojima slavu i zelimo veselo i vedro raspolozenje kao i svake godine. Mi se, naravno, ukljucujemo video linkom da bacimo pogled na razne salate, ribu, kolace i ostale djakonije ;) Gosti imaju srecu sto je Igor u Americi pa ce najzad moci da probaju sve vrste kolaca :)))

Svima koji slave Sv. Nikolu zelimo srecnu slavu!
Ziveli!

7 comments:

Misa said...

Srecna slava, domacine!

Anonymous said...

Draga nasa deco,mnogo vam hvala na slavskim cestitkama.Kao i svake godine tako i ove slavimo Svetog Nikolu ali bez vas, ali ste nam ulepsali slavlje kada ste nam saopstili da dolazite u martu.Veci slavski poklon niste mogli da nam poklonite.Igore sto se tice slavskih kolaca, nemoj da se brines i ne obracaj paznju na to da ce ih ove godine biti vise za ostale goste.Za tebe ce ih uvek biti dovoljno.Vole vas vasa Brancina i Rajko.

Sara Milanovic said...

Srecna slava! :)

Anonymous said...

Srecna Slava!
Lela

Unknown said...

Srecna slava kumovi!!!
(nadam se da ste postili 19.12. :-)
Moj muž,ja,Vesnin muž,Vesna,Ilija,čika Fića i mama smo proslavili slavu u Nišu i bila je mala ali lepa!!!

Iva said...

Veliki pozdrav i hvala svima na cestitkama. Drago mi je sto smo mnogima ulepsali dan slave. Kumo, nije bas da smo postili, ali smo se svakako pocastili i nazdravili:)

Unknown said...

:-)