Monday, January 25, 2010

Bliski susret trece vrste

Policija je neizostavni element svakog drustva, negde se vole, negde mrze, strah, smeh, postovanje, zahvalnost, krofne... samo su neke od reci koje se na neki nacin vezuju za tzv. "cuvare reda". Za razliku od Srbije oni su ovde u sasvim drugacijoj dimenziji iako im je funkcija ista. Na prvom mestu je profesionalnost i odnos prema ljudima i situaciji. Americki policajci su jedni od najbolje opremljenih i obucenih na svetu ali jako je bitan nacin komunikacije sa obicnim gradjanima u cemu takodje prednjace. Od kako smo ovde par puta smo komunicirali s njima, kada je nama trebala usluga ili informacija i zaista ih mozemo samo pohvaliti. Znaju i oni za salu i smeh ali nikada nisu ispali iz kulturnog sablona. E tako je kada ti trebaju a kako je u kontra situaciji?

Ovde, verujem da je tako u celoj Americi ali pricam samo za Atlantu, se zna za jedno pravilo - policijski auto ne zelis da vidis u retrovizoru, narocito ne sa upaljenim rotacionim svetlima. Vrlo cesto ti se cini da policije i nema toliko na putevima ali kada zatreba (ili ne treba) pojave se niotkuda. U 99% slucajeva zaustavice te samo ako si kriv, u tom slucaju policijski auto se stvori iza tebe, upali rotaciju i moras ODMAH da se zaustavis sa desne strane, ako nema parkinga ili zaustavne trake stajes gde se zateknes. Policajac staje iza tebe, ostavlja upaljena svetla i prilazi tvojim vratima sa rukom blizu pistolja, ti otvaras prozor i dalje postupas po uputstvima. Ni malo prijatne situacije i zaista te prodje jeza kada ih u voznji vidis iza sebe.
Sto se njihovih automobila tice voze se samo dobre masine, posebno uradjene za policijske svrhe, evo je jedna Chevrolet Impala koju sam slikao u voznji kada je nakon "skeniranja" moje tablice prosla pored mene.Na zadnjem delu auta vide se skeneri koji prepoznaju i skeniraju tablice van vidokruga policajca, automatski ih proveravaju u sistemu i alarmiraju ukoliko je vozac trazen od strane policije ili je auto ukraden. Inace, svi automobili su specijalno uradjeni za njihove potrebe i razlikuju se od grada do grada, cak i razliciti delovi grada imaju drugacije vozne parkove. I boje variraju, beli, plavi ili crni. U nasem delu Atlante - Sandy Springs policijski auto je robusni Dodge Chargersa posebnim ojacanjem na prednjem delu za udaranje automobila koje jure. Ako se vozac ne zaustavi na znak koji mu policijski auto iza njega da ili krene da bezi sa svih strana se pojavljuju ostali policijski automobili, motori i helikopteri i krece potera kao na filmu. Bas iz tog razloga svi se sklanjaju ili zaustavljaju pokraj puta kada policajci jure sa sirenama i rotacijama.

Zacudjujuce je koliko ima zena u policijskim uniformama, nista manje nisu opremljene i obucene od svojih kolega. E sada... neke jesu manje obucene...ne znam kako je u ostalim gradovima ali nase policajke u Atlanti izgledaju ovako :) Kao sto naslov kaze ja sam imao dva susreta s njima i oba puta su bile policajke. Prvi put sam aktivirao alarm na jednom od bazena koji sam posecivao i u roku od par minuta pojavila se policajka i drzala ruku na pistolju dok sam iz kamiona izvlacio dokumenta. Sve pogledala, proverila me u sistemu, pozdravila i otisla. E ovaj drugi put bas i nije bio tako bezbolan... zaustavila me je zbog prekoracenja brzine. U stvari, nisam ja prekoracio brzinu za tu ulicu vec sam upao u skolsku zonu a nisam primetio da su se upalila svetla koja upozoravaju da je brzina 20 milja manja jer deca ili dolaze ili odlaze sa nastave. Oni strasno brinu o deci i radnicima na putu tako da su kazne za prekoracenje brzine u skolskoj zoni ili zoni radova na putu dosta vece pa za neko vreme treba da skoknem do suda i oprostim se od par stotina $$$. Nema veze, kriv sam i priznacu i sto jesam i sto nisam ;) Kazu da ako porices ili pokusavas da ih slazes prodjes mnogo gore. E zaboravio sam nesto - ako pokusas da "pocastis" policajca koji te je zaustavio iz bilo kog razloga sa par dolara da ti ne bi napisao kaznu, ono kao kod nas "Evo da popijete ti i kolega po jednu!" od njih u znak zahvalnosti dobijes par lisica i jos ti ih oni ljubazno stave iza ledja ;)

Aj' pa budite nam sigurni i bezbedni... i ne morate bas svaku skolu da placate skupo kao ja :)

6 comments:

Anonymous said...

Igore, vodi racuna sta vozis,koga vozis ikako vozis jer moze jos skuplje da te kosta!PORUKA OD TVOJE DRAGE TASTE!....

Igor said...

Auuu... znao sam da ce ovako da krene!
To mora da je zbog ove policajke hehehe ;)

Anonymous said...

Neznam dali je zbog policajke, ali kad te "draga" tasta savetuje to nije na dobro.Sto se tice policajke nemoj mnogo da se sekiras,i ja bi platio kaznu, pa kolko kosta nek kosta.Vas Rajko!

Anonymous said...

I tata bi sine da ga zaustavi jedna policajka...al ne rece kolika je cena? Da ne ispadne skuplja dara nego maslo (citaj-zadovoljstvo)

Igor said...

E to jos ne znam, sudjenje mi zakazano za 15. mart ali moram da pomerim zbog puta. Bice izmedju $100 i $400, nadam se da nece vise.

Anonymous said...

Bato,tgel policajka je extra!Samo neka te hapsi,ne zali pare.
Nikola