Saturday, January 9, 2010

Evo snega... vidi njega! (ili kako vec ide ;))

Kao mali sam OBOZAVAO zimu i sneg toliko da sam mislim zeleo da zivim u iglou. Secam se da smo Ivana, Nidza i ja kao klinci upeli da napravimo jedan iglo zavidne velicine u njihovom dvoristu. Nikada nisam razumeo kada neko bira zimsku obucu sa djonom od "kuvane gume" ili kako god da se ne bi klizala, pa kako neko moze da ne voli klizanje!? Mogao sam da budem u snegu dan i noc (samo da su mi dozvolili:)) i znam da sam uvek bio skroz mokar cak su mi se nekada gace ledile ali sam to zaista obozavao! Kroz sneg smo u skolu dolazili mokri i iz skole se vracali mokri i celim putem bi se grudvali i lizali one zaledjene visuljke koje smo skidali sa svega i svacega - krovova, grana, automobila...
E sve to je bilo pre hm... 20-ak godina. Negde u tom dugackom periodu evolucije doslo je do drasticne promene i totalnog preokreta. Ja sam se sa snegom i zimom opasno posvadjao i vise ne volim da ih vidim ni na razglednici! To je bio jedan od razloga sto smo za dolazak u Ameriku odabrali juzniju drzavu. Ali, kao sto mi je tata preksinoc rekao: "e bas si maler kad je ladnoca u pitanju!" tako se i desilo. Do sada smo ovde gurali bez snega i velike hladnoce a onda je preksinoc pao prvi sneg, tek koliko da zabeli, pa je preko noci udario takav minus kakav kazu ne pamte ovde u poslednjih 20 godina. Sve se zaledilo i onda je doslo do pravog kolapsa. Bukvalno su sve povrsine bile prekrivene ledom, putevi, parkinzi, dvorista. Doslo je do velikog broja lancanih sudara i drugih nezgoda. Sve vitalne saobracajnice su bile u blokadi i to je trajalo bar 5-6 sati. Mnoge skole, firme i ustanove su ostale zatvorene juce ili su bas kasnile sa otvaranjem jer su ljudi bili ili odseceni ili blokirani na nekim deonicama. Samo u nasem delu Roswell ulice prosao sam pored par blokiranih proklizalih vozila i 2 unistena semafora.Ovo je jedan od njih, bas kod moje firme. Evo jadni Meksikanci probaju da sakupe sve delove... jel' bese ide crveno-zeleno-zuto... ne, ne, ide zuto-crveno-zeleno... ma neee...
Policijska kola proklizala s puta i zabila se u banku, lancani sudar 27 vozila na obliznjem auto-putu, zena preletela put i zabila se u drvo... kao na filmu, katastrofa za par sati.
E sada, kad se tako nesto desavalo u Srbiji, kao nagle promene temperature, vremena i slicno, znam da se uvek nasao neko sa vecitom teorijom zavere koji je provalio sve i objasnio drugima - "Ma to ovi Amerikanci vrse svakakve vremenske eksperimente nad nasim prostorima!" Izgleda da su Rusi nadvladali istom tehnologijom jer vidim da nas opasno potresli ovde, bar na par sati ;)

Aj' budite mi topli i zdravi!

15 comments:

Amra said...

Blago vama ... Ovdje sunce nikako da zadje, postaje depresivno vec :(

Igor said...

Jao Amra blago vama!
Ja bih pre kaktus kitio za Novu G. nego jelku, veruj mi.
Ali jos malo... par meseci i eto nam proleca :)

Unknown said...

A ja mislila da samo nas, u Srbiji moze sneg da iznenadi u decembru ili januaru, kad ono - isti problem i u USA (bar u juznom delu). E, dobro je da nismo najgori. Ali lepa je zima, prijatnija od leta, bar meni.
Pozdrav.

Anonymous said...

Stvarno,cudim se i ja kako to da se desi da usred zime padne sneg i sto je najgore izazove takav nered da se covek ne moze da sabere.Zao mi je sto ste se toliko prepali zime i snega (drz`te se "ameri").Niste valjda toliki slabici.Uz vas su vasa Brancina i Rajko.

Anonymous said...

Kod nas je u nedelju bilo pravo proleće, pa smo u basti kucice jeli sukani burek sa sirom , pili niski jogurt i gledali visibabe u onom sto je nekada bila basta.
A evo danas i kod nas naglo pada temperatura prema nuli, a mirise i na sneg... Ma jeste zavera, pocela sa amerikancima i postala globalna antiklimatska!
Kazu hladi se Golfska struja zbog topljenja Arktika i zato vam je tamo hladno... pocetak ledenog doba.
Zato, brzo u srbiju da napunite baterije sa bureci i ostale đakonije!
Tatko vam

Igor said...

Hehe... :) Sve neki junaci ovde, skijasi i ostali zaljubljenici u zimu! Mi smo bre deca proleca!
UAAA ZIMAAA!!! ;)

Evo danas vec 11. - tacno za 2 meseca eto nas kod vas. Dolazimo na visibabe, burek, jogurt i sve ostalo al' nemoj da pomislite da je to zbog hrane... paze nas ovde dobro :)

A ovo za klimu i Ruse kaze moj drugar Cwelle da nisam daleko od istine. Cwelle aj' baci onaj link da vide ko se to igra Boga ovde ;)

Cwelle said...

Izvol'te ga link: http://www.abbaswatchman.com/Hurricane%20Katrina%20and%20Wilma.htm

Cwelle said...

i jos jedan: http://www.staticbrain.com/archive/haarp-weather-modification-for-weather-warfare/

Igor said...

E to! Hvala drugar!
Cek' da ih samo uoblicim da budu klikabilni ;)

Abba's Watchman

Static Brain

Anonymous said...

je je...cula od Vece da stizete,a posto ovde cu vas sigurno naci, da vam kazem da i ja nestrpljivo cekam da dodjete

ljubi vas seka Maja

naravno cestitke za sve praznike koji su bili i bice dok ne dodjete, primicete uzivo :))

dreamerns said...

Pazi kada ne mogu da verujem. Ovde u Chicago sneg pada, temperatura padne i do -30, ali nikada nisam video kolaps. Putevi cisti, sve se soli non-stop....nema brige :-) Problem je izgleda sto juznaci ne znaju da kada padne sneg ne treba voziti 80 milja na sat :-)

Igor said...

Ma nije Koljo problem u snegu nego u ledu koji je prekrio sve povrsine bukvalno preko noci. Tada je Chicago bio topliji za skoro 20F stepeni od Atlante. Ovde je klima drugacija, dosta je toplije, evo i sada se neki kabrioleti voze sa spustenim krovom. Kada ovde padne sneg ali onaj pravi, vecina skola ne radi.
Sta mislis zasto ovo zovu Hotlanta? ;)

A sto se brze voznje tice - ja sam sa svojim autom OK, retko kada preko 80mph i po suvom ali zato kazu da Ivana ima najbrzi minivan u kraju! :)

Anonymous said...

More neka Ivana oladi malo sa taj minivan. Bolje da ima najbolji minival u kraju!!!
Nego, primiče se prvi St. Johan bez vas. Ostade Nidza da brani cast mladih Veselinovica, a pripomaze i Ivana (preko cvetkovica!)po svim frontovima. Pocinjemo sa Bogojavljenje pa nastavljamo sa Sv Jovana! Osnovni redosled se zna: pite, sote, sarme pa prasence. a vi izvolte makar virtualno! Ce ostavimo po papak da vam zamirise kad dodjete u martu;-)
Tatko

Anonymous said...

Ma kakav papak ostavice ti sestra kolacice koje je tvoj tatko zaboravio da napise u svom meniu. Puno vas pozdravljamo pa vidimo se u martu

Ivana

Igor said...

Hahaha :)
Pojedi ti tata sve te papke, veruj bice mi kao da sam ih ja pojeo!
Vidis kako sestra zna pravilnu proceduru - malo rozen torte, malo sitnih slavskih... A TULUMBEEE!?