Tuesday, July 13, 2010

Jeste l' culi kumo, verujte bez sale...

...otvara se skola za pacice male :)Da je nas cika Jova Zmaj svojim biciklom ikada naisao na ovakav saobracajni znak verujem da bi se zbunio, prava ilustracija njegove "Pacije skole".
Listao sam memorijsku karticu telefona i naisao na ove slike koje sam uslikao pocetkom proleca pa rekoh da podelim s vama :)
Kada sam prvi put video ovakav znak rekao sam "E pazi da ovde ne prelaze ulicu patke!" Ali... kakve greske... pre par meseci naletim bas na nesvakidasnje pesake, mislim, nisam bas naleteo na njih - ukocio sam na vreme.Dve patke lagano prelaze ulicu, bez ikakve zurbe. Uputile su mi po jedan pogled i laganim korakom nastavile dalje. Ja sam se prvi put nasao u takvoj situaciji a one ocigledno navikle na to, niko ih ne juri, gadja, maltretira, lovi... hehe... pomislih ja "Aj' tako u Srbiji!"
Nedelju-dve nakon toga na moje iznenadjenje jos jedna slicna situacijaali ovoga puta dve kanadske guske. Ovakvi prizori su zaista divni, bar meni jer jako volim zivotinje. To je ono sto smo Iva i ja primetili u pocetku, ovde covek zaista postuje prirodu i zivotinje. Nalazimo se u ogromnom gradu a svuda oko nas su jeleni, rakuni, zecevi, oposumi, veverice i svakojake ptice, divno.
E sad, nisam ja neki strucnjak za patke ali skontao sam nesto, u rano prolece patke i guske se "muvaju" i setkaju naokolo... i setkaju... i setkaju... i onda negde krajem aprila - pocetkom maja snose jaja (valjda od onog silnog setkanja, sta ja znam ;)) i zatim, logicno, imaju male pacice/guscice. Tada se mogu videti kako prelaze ulicu bas kao na znaku, trckaju za mamom ili tatom onako mali trapavi.
E za tu fazu bi trebao da postoji poseban znak upozorenja: "NE DIRAJ PACICE!" Ko je ikada krenuo da podeli neznost sa malim pacetom ili guscetom zna kako njegovi roditelji reaguju na to! Ovo progovara moje iskustvo koje se jasno seca kako sam pre 30-tak godina bezao kroz visoku travu i urlao dok me je gusan jurio i kljucao jer sam hteo da se poigram sa njegovim malim guscicima! Da moj tata nije priskocio u pomoc verujem da danas ne biste citali ovaj blog (ih, velike li stete).
TATA, HVALA TI :)

8 comments:

Bockyman said...

Поздрав,Веслиновићи...

Unknown said...

U Srbiji stvarno nisam videla da postoji znak za patkice, guscice i sl. ali sam videla znak da krave i sl. imaju prednost. Kad se zadesis u krdu nije tako lep prizor kao ovaj na tvojim slikama, ali zato ja posebno uzivam u telecim supicama!!!
Pozdrav.

ZV said...

koliko ja vidim, kod nas guske prelaze na sve strane pa znaci i nisu nesto potrebni... navikli smo se na razna iznenadjenja koje moze jedna guska da priredi na ulici.
Lepo je to sto na sve strane imas tzv divlje i poludomace zivotinje tipa rakuna koji su pod zastitom drzave. Kod nas bi svakodnevno bile razne supe u opticaju, pa je i to mozda razlog sto nemamo egzoticne komsije. Neki kazu da i kucice mora da dobro paze kada se priblizavaju kineski praznici!
ZV

Bockyman said...

Па како да ти кажем...
Тако је и код нас у Србији... Кад купиш кућу,причаш о пачићима :-)))

Igor said...

Hahaha :)))
Vidim idu ti te doskocice. A znas li onu sto moja baba kaze: "Red kupusa pa red mesa"
Ne valja previse ni jednog ni drugog ;)

Cwelle said...

Kako beše onaj crtani...
Pačetina, tu pred vama...
:)

Igor said...

Hahaha bas tako :)))
Pacetina... moje omiljeno povrce...
pacetina kao zlato...
pacetina - TU PRED VAMA !!!
:)))

Unknown said...

EEEEE pa kumovi....konacno se javiste!!!
Prestala sam da gledam blogove...pitam iz Nisa da li ste zivi, dobro....i tako! Ali kad videh ovu kucu : VI STE CAREVIIIII!!!
PA KO TO JOŠ MOŽE OSIM VESELINOVIĆA ?!?!?
SVAKA,SVAKA ČAST!!!!
NEK JE SA SREĆOM!!!!
(mi smo malo napredovali -postali rukovodioci, i Ivan i ja :-) )