Sunday, February 22, 2009

Dobrociniteljke

Jutros smo malo preturali po garderobi i pricali sta bi ko nosio u USA, sta bi kome dali i tako to. Onda je Iva zakljucila da ima dosta garderobe koju je prerasla ili ona ili moda i bas iz tog razloga ne bi je nikome davala a mora je se resiti. Palo nam je na pamet da sve to odvojimo i odnesemo u crkvu jer verujemo da ljudi kojima je potrebna takva vrsta pomoci svracaju do crkve a ima i onih koji pomazu u poslovima u i oko crkve pa moze i njima posluziti. Dosla je i Tina tako da su njih dve to odvajale, slagale i pakovale. Na kraju su to bile dve vece kese pune cistih, celih i slozenih stvari. Tinica je ponela sanke pa su resile da to sankama odvuku do najvece crkve u Nisu, Saborne, koja je na 2 minuta od nas. Bas sam ih i slikao jer se vidi da su bile srecne sto ce bar na taj nacin pomoci nekome jer mnogi to jednostavno bace u kontejner ili ostave pored.

Ja sam ih cekao kuci i kad su se vratile moram priznati da me je prica malo razocarala. Kada su dosle do crkve Iva je otisla tamo gde se pale svece i pitala zenu koja skuplja dogorele gde ili kome da da ono sto su donele. Ova je ne bas zainteresovano pogledala i rekla da ne veruje da oni tako nesto rade i uputila na neku popadiju koja je potvrdila da oni nemaju praksu da skupljaju stare stvari i da ne zna kome moze da ih da - a da odnesete do crkve Svetog Nikole... mozda oni skupljaju - rece ona. Ne znam da je izvukla 1.000 din. i rekla da time hoce nekome da pomogne dal' bi i to odbili?

Kako god, na ulazu u crkvu su prosile 2 ciganke tako da su pitale jednu od njih treba li joj mozda nesto zenske garderobe na sta se ova odusevila i rekla da ima devetoro unucica kojima ce dobro doci. Naravno, htela i ova druga ali starija je zgrabila obe kese kao da su prazne i zbrisala.

Eto, ipak je akcija uspesno zavrsena, ono sto nama nije trebalo dobio je neko kome ce sigurno dosta znaciti, pa neka u zdravlje nose.

6 comments:

Anonymous said...

Da kod nas je to bas bez veze uredjeno. I mi imamo gomilu stvari koje nismo obukli preko 10 godina i tesko da cemo je ikad obuci, a kada smo isto tako hteli da je damo u Crveni krst , vratili su nas i rekli da sva garderoba mora imati potvrdu sa hemijskog ciscenja... E sad, to su sve nove stvari, znaci nigde pocepane ni odrpavele (jer stvarno tako nesto ne bih nikome dala), oprane,popeglane...a znas koliko kosta hemijsko ciscenje i to za gomilu stvari...tako da smo odustali. A posle smo imali istu situaciju kao vi sa crkvom. Dobro je da ste bar naisli na ciganku.:-)
Pozdrav, Lela

Anonymous said...

Samo da vas pozdravim i kazem da vas citam..


Landlord

Anonymous said...

Lepa namera, to odmah da kazem... ja sam ranije u Srbiji stvari nosila u kolektivni centar, ali mislim da su sada svi zatvoreni... u crkvu moram da priznam nisam nosila, a neke od razloga si vec naveo tako da nam je sve jasno...

Ovde ces imati izbora, zaista, crkva ili druga udruzenja, a ako radis itemized tax mozes da odneses, vrednujes i odbijes od osnovice za tax.
Ja vise volim teoriju "pomoci nekome" pa sam ove godine htela da nosim i predam, ali je prijateljica uzela sve da odnese i da prijavi za taxu...pa i to je pomoc, zar ne :)
I jos jednom - jako mi je drago da ste resili da pomognete nekom a ne simply bacite u kontejner. I drago mi je da u ovom pomalo ludom svetu Tina ima od koga da nauci da treba pomagati i deliti...
Pozdrav!

kaneolopa said...

Svojevremeno sam u Srbiji organizovala ovakve akcije... garderoba... iz mog iskustava obicno najvise odogvara da se nosi u centre za nezbrinuta lica tj. bezkucnike, a mnoge moje drugarice su nosile garderobu u tkz. sigurne kuce za zrtve nasilja. Tacnije nazoves centar i kazes da hoces da im poklonis garderobu ... oni dodju i pokupe sve to od tebe :D. Ono sto je interesantno jeste da sam ovde primeti kontejnere specijalizovane za to... pa samo ubacis usput... :)

kaneolopa said...

Jao nisam rekla glavnu stvar Bravo za akciju :D (nemosh editovati ovde komentare )

Igor said...

Da, kao sto Lela kaze takva je stvar sa Crvenim krstom, ako zelis njima da odneses nesto od garderobe bolje kupi pa im nosi novo jer ce te tako obrukati za staro da je to nevrovatno... pa ja svoje stvari ne nosim na hemijsko!
Hehe... pa spremamo Tinu za svet Zana :) to je sledeca amerikanka, nadam se za kratko vreme USA skolarac.
Ti kontejneri su dobra ideja Danice, ali kod nas u Nisu ni separacija plasticne i staklene ambalazene ne radi kako treba a tek kad bi videli za garderobu... e to bi bilo cudo.
Vazno da smo nekome ulepsali vikend, lep je to osecaj :)