Tuesday, February 10, 2009

Neizbezna birokratija

Upravo se vratih iz jos jedne birokratske avanture. Naime, posto sam dobio otkaz pre izvesnog vremena morao sam da vratim i zdravstvenu knjizicu a rasmisljao sam da bi bilo fino da odradim jednu generalku pred put. Uzmem ti ja tako overenu radnu knjizicu i resenje o prestanku radnog odnosa i krenem proslog cetvrtka (jer sredom ne rade sa strankama) na Biro za zaposljavanje. Iznenadilo me kada sam video da imaju puno nekih novih saltera i svi rade!? Pitam ja lika na informacijama gde trebam da idem i on mi rece bilo koji od 5-6 pomenutih saltera. Ja sad resim da upotrebim svoju moc rasudjivanja i ostale intelekte :) te krenem da odmeravam salterske radnike s ciljem da utvrdim u koji red da stanem tj. koji mi od njih najsposobnije deluje da bih sto pre zavrsio. Preskocim sve "devojcice" kao neiskusne i jednog pozera koji ocigledno radi zenski posao i stanem u red kod iskusne gospodje za koju sam pretpostavio da svu tu birokratiju u malome prstu drzi... a ima ih jos 9 ako taj mali zakaze :)

I cekam ja tako, cekam... a ova ne da nesto ne zna - nego pojma nema o onome sto radi! Jedan deo koji sam zapamtio vezan za momka koji je bio ispred mene:

"Eeeej Cale (obraca se drugoj salterusi), kako bre ovde nema Elektronskog Fakulteta!?
"Kako nema? Pa spusti onu listu obrazovanja i nadji ga."
"Ma nema bre, dodji da vidis ako ne verujes!"
"Dobro (okrece ova ocima), kucaj samo sifru 8010."
(kuca ova sifru...) "Ma Cale bre, pa ovo Elektrotehnicki Fakultet!"
"Pa to ti je to."
"U bre, a ja trazim Elektronski hihihihi..."

E da nije smesno bilo bi zalosno! I tu se ja setim onog snimka "Mica Ubica - divlja salterusa" sto je napravio Micko Ljubicic (bivsi clan Indeksovog Radio Pozorista). Skoro smo ga Iva i ja slusali i valjali se od smeha :))))))))
Ne mogu da odolim, moram da ga zakacim ovde:

Srecom oslobodio se susedni salter te ja uskocim tamo, popunim neki obrazac i dobijem sta da nosim u sobu 31 a uz to dobijem i neku gomilu papira da popunim pa da se javim na neko grupno informisanje 25. februara, mora da je to vid grupne terapije gde hoce da mi isperu mozak, hmmm... Odem ja u 31 i tamo dobijem uputstva sta mi jos fali, overene kopije radne knjizice, jos neki papir od bivseg poslodavca, neki listing... Dok sam ja sve to prikupio dodje vikend.

Juce kazem fino bi bilo da to zavrsim u ponedeljak rano, krenem do opstine za overe, naravno, morao sam da se vracam jer nisam iskopirao sve sto treba ali nema veze i tako sam slobodan kao penzioner pa mogu da se setkam. Zavrsim sve i krenem do Biroa ali ne dalje od vrata na kojima je pisalo:
Danas ne radimo zbog havarije na elektricnim instalacijama.

Odmah mi je pala na pamet ona salterusa od pre par dana (Elektrotehnicki ili Elektronski) pa rekoh sada kada je videla da postoji i pojam Elektricni sigurno je rekla "Joj zajebane igre!" i vratila se kuci da razmisli o svemu :)

Znaci... opet sutra. I tako dodje i to sutra tj. danas i odem ja na Biro, vrata otvorena, ima struje, zivo unutra. Medjutim na spratu red od njih 15, naravno samo ispred broja 31.
Taman sam hteo da se okrenem i ostavim sve za sutra ali vidim svuda naokolo ona obavestenja da ne rade sredom sa strankama. E onda sam resio da sacekam koliko god bude to trajalo, bilo je i tu dosta dogodovstina, klasicnih ulazaka preko reda, svadja, psovki iz svih krajeva i sl. Posle skoro 2 sata zavrsio sam sve ali jos nista nisam uradio po pitanju zdravstvene knjizice, e to se zavrsava u Socijalnom... nisam mogao vise, trebace mi jos nedelju dana da i to zavrsim... drugom prilikom.

4 comments:

dreamerns said...

i ja sam sa njima tako prosao. Na svu srecu zaposlio sam se dok nisam zavrsio proceduru. Ja bio na onom usranom predavanju, upisao se sve....i oni kasnije nabedjivali da nisam bio (neko nije odradio proceduru)...terali me ponovo da slusam budalastine...ma pis zivi...

Anonymous said...

Jao Mica Ubica rules!!!!

Anonymous said...

E sad ne mogu da se uzdrzim od komentara. Obicno ne volem da pametujem, ali ovaj put moram, bar da prenesem iskustvo nase.Odjavimo mi firmu mog supruga- ima vise od 20 god. staza dosta za srpsku penziju , ako je uopste i bude( ajd dosta nam je dve , sta ce nam tri- svaka ima svoju delatnost) sta ces svestrani balkanci po principu jevreja. Zavod za zaposljavanje soba br X ( suprug nije prijavljen u NS vec druga opstina)LIK: nemorate da se prijavite u zavodu ionako nema posla, samo napravite zdravstvenu knjizicu....Socijalno Lik: a ne supruga vam radi , a ne moze to tako mora ona da vas osigura. Znaci ako Sunshine radi brale ima i da te izdrzava i leci. Dokumenta zavise da li je radnik ili poslodavac.

Moni

Igor said...

Ma pametuj Moni slobodno, bas mi je drago da si svratila :)
Meni ce sada biro da uplacuje nadoknadu 3 meseca jer imam resenje bivseg poslodavca da sam tehnoloski visak tako da ce onda i moze zdravstveno ici na njihov teret. Ma ne idem ja kod lekara nikada, nemam ni kartone otvorene nego sam hteo da se malo proverim pre nego sto odemo.