Monday, January 26, 2009

USA Immigrant Visa Holders :)


Eheeej ljudiii!!!
Pa mi smo dobili USA imigrantske vize!!! :)))))))

22.01. smo imali zakazan intervju u USA ambasadi u Beogradu a otisli smo vece ranije da bi smanjili sanse Marfiju da umesa svoje prste pa da zakasnimo. Sva potrebna dokumenta smo danima pre toga pregledavali tako da su male bile sanse da smo nesto propustili. Strasnu tremu smo imali, toliko smo zeleli da uspemo i sama pomisao na odbijanje nas je bacala u ocaj. Da ne bih dva puta opisivao sam intervju prenecu taj deo sa foruma.

.................................................................................
-8:30 pozvali nas da udjemo u ambasadu, prvo svi mi za iseljenicke vize a posle nas turisticke, radne i ostale.

~9h prozvao nas je sluzbenik da predamo dokumenta. Vratio je moju potvrdu da sam sluzio vojsku rekavsi da ne treba, nisu nam bili potrebni stari pasosi (verujem zato sto nikada nismo bili u USA) a osim standardnih dokumenata predali smo potvrdu iz banke na kojoj je pisalo da je racun moje supruge i da sam ja ovlascen i odredjeni iznos eura i dolara i pozivni mail prijatelja (na Srpskom) ciju smo adresu stavili za slanje GC i SSN-a. Odmah nas je pitao ko je on i imamo li neke rodjake u Americi na sta smo mi odgovorili da nemamo bas nikoga osim par prijatelja tu i tamo. To je bilo sve nakon cega nam je rekao da mozemo da izadjemo iz ambasade ako imamo potrebe ali da se vratimo oko 10h.

~11h su nas prozvali da damo otiske, bez ikakve price i pitanja

~
11:30 smo prozvani da platimo vize i ako smo do tada bili "smireni" tada je krenula panika iako to jos nismo pokazivali. Od 15 novcanica od $100 cetiri nisu prosle proveru, sreca pa smo poneli extra $500 bas za taj slucaj. Znajuci da se to desava nismo postavljali nikakva pitanja vec se svo vreme smiskali a onda nam je blagajnica rekla da ce nas konzul pozvati na intervju za minut ili 2.
E tada nam je nervoza kulminirala jer to nije bilo za minut-2 kako je rekla vec za pola sata! To cekanje nam je bilo najgore... i svakakve misli nam prolazile, da nije to zbog $400 koji su po njihovom aparatu lazni, da se mozda konzul ne dvoumi oko naseg slucaja... ma svakakve gluposti...

~12h pozvao nas je konzul, izuzetno kulturan i prijatan covek 35-40god. Pozdravio nas je i pitao hocemo li da razgovaramo na srpskom ili engleskom na sta smo mu mi odgovorili - kako god on zeli. E tada se on nasmejao i rekao da su se bas malopre smejali kada su citali nase DS-230 papire jer smo za jezike koje znamo napisali samo Engleski (nismo naveli maternji) pa su oni iz sale zakljucili da srpski ne pricamo Prvo sledece je bila zakletva da sve sto smo napisali i predali je istina i onda poceli razgovor. I on nas je pitao ko je taj sto nam je poslao pozivni mail i imamo li rodjake u USA. Dao je mojoj dragoj da prepravi DS-230 koji smo slali u KCC jer tada se ja kao siva eminencija nisam spominjao. Procaskali smo jos nesto ne obavezno i onda nam je dao da se potpisemo. E tada sam ja usi spojio osmehom i 2 dana ga nisam skidao! Rekao je da sutra dodjemo u 15h po vizirane pasose tj. da moze samo jedan od nas dvoje sto nam je i odgovaralo jer je moja draga imala neizostavne poslovne obaveze. To je bilo to - pozdravio nas je i pozeleo srecu, mi mu se zahvalili i jedva pogodili vrata od uzbudjenja! Ceo razgovor sa njim je bio na engleskom, svega par puta je nesto guknuo na nasem a odlicno ga zna.
.................................................................................

E sada prelazimo u sledecu fazu, gde i kada otici.
Viza nam vazi do 22. jula ali mi smo resili da odemo najkasnije do kraja juna jer postoji jedna caka. Mi nakon 5 kalendarskih godina provedenih u USA dobijamo pravo za naturalizaciju tj. dobijanje drzavljanstva. Da bi se jedna kalendarska godina racunala mi moramo u toj godini provesti minimum 6 meseci i 1 dan u USA i iz tog razloga smo resili da odemo najkajnije do kraja juna jer nam se u suprotnom 2009. godina ne bi racunala.
Sto se odlaska tice imamo 2 plana:

Plan A: probacemo da nadjemo neki posao odavde, uz pomoc prijatelja ili online, pa ce to odrediti u koji grad i drzavu idemo. Za pocetak necemo biti izbirljivi i prihvaticemo bilo koji posao jer nam je strasno bitno da sto pre krenu neki prihodi jer smo svesni da su troskovi zivota dosta veliki. U tom slucaju ce nadjeni posao odrediti datum odlaska a stan bi trazili preko neta u razumnoj udaljenosti od nadjenog posla.

Plan B: ako dodjemo do ovoga to ce znaciti da plan A nije uspeo. Po nasim zeljama, istrazivanjima i verovatnoci nalazenja posla biramo drzavu i grad i do kraja juna letimo. Nalazimo stan i krecemo licno u trazenje posla, polazemo oboje vozacki i obavljamo ostale potrebne stvari.

Naravno, bilo bi divno kada bi ovo prvo upalilo pa cu zamoliti sve vas koji ovo citate da nam pomognete, ako bilo kako mozete, u pronalazenju bilo kakvog posla u States :)

Uuuh... opet sam okasnio a sutra se radi...

7 comments:

Anonymous said...

Cestitke Igore :) i tebi i tvojoj dragoj!!!
Ne brini se za 5 godina kao uslov za drzavljanstvo - ja sam se doselila u avgustu, i konkurisala u maju pete godine za drzavljanstvo. To pravilo vazi ako u drugoj godini budes van zemlje dugo - oni ti sve jedno sabiraju dane provedene van zemlje jer mislim da imaju neku svoju racunicu u stvari u danima a ne u godinama...ali - neces biti van USA duze od 6 meseci, veruj mi :)
Sto se tice poslova, posalji CVs na email, da znamo koje oglase da ti saljemo :)
Jos jednom cestitam i sve najbolje!
Zana
P.S.
Eto vidis da sam napisala i vise od Z!!!!

Anonymous said...

Bravo Z,

jos malo kad budem otvorio argetu iz nje ce iskociti neko sa foruma..:)
Igore, super planovi. Drzim fige i nadam se da ce vam uspjeti plan 1.

poz
landlord

Anonymous said...

E Xeg plan ti je odlican! Slican je vrlo nasem planu:-)
Zelim vam od srca da uspete!
Pozdrav za Ivanu i tebe.
Wingreen

Igor said...

Hvala drugari, hvala na lepim zeljama.
Land upada u frku, polako ali sigurno a to se blizi i Leli, ma to su neponovljivi osecaji, videcete. Jos malo ce iz pastete da ti iskoci konzul! ;)
Super si Zana! Ubacuj me gde stignes, i sudove odlicno perem, uuuh... Californiaaa :)
Stvarno, Ivana i ja smo spremni na veoma naporan pocetak, sirok spektar poslova je prihvatljiv sa nase strane.

kaneolopa said...

Najiskrenije cestitke,
Srecno sa planovima u trazenju poslova kreni odma od Craigs liste career buildera i Monstera. Samo da ti skrenem paznju u US prolazi Rezime a ne CV pogledaj malko primere po netu i videces koji tipovi rezimea najbolje prolaze.

Igor said...

E najzad neko i od Novakovica da svrati ovde :)
Hvala Danice na cestitkama i savetima a onog tvog cu da privucem ovde jedino ako krenem besplatne majice da saljem ;)

kaneolopa said...

Nisam ja ni znala da imas blog... nego negde iz prikrajka sam procitala :D