Tuesday, January 20, 2009

Sveti Jovan Krstitelj


Danas, 20. januara, slavimo porodicnu slavu - Svetog Jovana. Ovim povodom prenosim deo teksta koji govori o Svetom Jovanu Krstitelju, koga interesuje neka procita a sve koji svracate u nas kutak puno pozdravljam. Zelim srecnu slavu svima koji je slave a ostalima ugodan, veseo i lepo proveden dan.
...................................
Sveti Jovan je rodjen nedaleko od Jerusalima. Njegov otac Zaharija je bio prvosvestenik a majku mu se zvala Jelisaveta.
Rodjenje Jovana, kao i njegov zivot i smrt su ispunjeni divnim cudima Bozijim. Dok je Zaharija sluzio u hramu javi mu se Andjeo Gospodnji i rece da ce njegova zena iako stara zatrudneti i roditi sina i da ce sinu biti ime Jovan, kroz koga ce se mnoga srca obratiti Gospodu. Zaharija je bio zbunjen te nije poverovao Arhangelovoj vesti zbog cega je ostao nem do rodjenja Jovanova.

Sveti Jovan je najveci od Proroka, on je dosao pre Hrista da narod pripremi za dolazak obecanog Spasitelja Hrista. Za Jovana je sam Gospod rekao da je najveci rodjen od zene.

Ovaj veliki propovednik i prorok provede svoju mladost u pustinji. O njemu je nekoliko vekova pre pisao prorok Isaija i nazvao ga Glasom Vapijucega u pustinji. Jovan je taj koji je dosao iz pustinje i poceo da poziva narod na pokajanje da priprema put Gospodu i da poravna staze njegove. Propovedajuci narodu potrebu pokajanja on ih je krstavao vodom u reci Jordanu. Mnogi su pomislili da je Jovan taj obecani spasitelj koji treba da dodje a Jovan se branio govoreci: "Za mnom ide Onaj koji je daleko od mene, Njemu ja nisam dostojan da odresim remena na obuci Njegovoj. Ja vas krstavam vodom , a On ce vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.

Bez straha Jovan kritikovase ne samo narod nego i staresine narodne zbog mnostva grehova njihovih. No ne samo da je kritikovao, on ih je pozivao da se pokaju i poucavao sta treba da cine da bi se spasili.

Njegova velika moralna cistota i ljubav prema istini i pravdi na kraju su ga odveli u smrt. Javno je kritikovao cara Iroda zbog toga sto je uzeo za zenu Irodijadu, koja je bila zena njegovog brata. Zbog toga ga je Irod stavio u tamnicu i uskoro pogubio odsekavsi mu glavu. Uspomenu na Jovanovu mucenicku smrt crkva proslavlja 11. septembra, Usekovanje Glave Sv. Jovana.

Evandjelist Matej opisujuci nacin Jovanovog zivota naziva ga ne samo prorokom nego i vise od proroka, naziva ga "Andjelom" u telu. Andjelom ga crkva u pesmama naziva, a ikonografi ga slikaju sa krilima. Kao takav on je bio jedini koji je mogao da pripremi put Gospodu i da ga krsti na reci Jordanu.

Ovaj ugodnik Boziji je veliki u celom hriscanskom svetu, a narocito kod nas pravoslavaca. Nasa crkva je u godini posvetila pet dana njemu i cudima vezanim za njega. Sabor Sv. Jovana koji proslavljamo 20. januara odmah posle Bogojavljenja je ustanovljen od ranih dana hriscanstva, jer je Jovanova licnost kao krstitelja tesno povezana sa javljanjem Gospoda u svetu, sa Bogojavljenjem.
...................................

5 comments:

Anonymous said...

Ej, brate srena slava, i sve naj.
Landlord

Igor said...

Hvala Lande, jos jedna recka za pice vise kad se vidimo ;)

Anonymous said...

ajd da ne dosadjujem sa ovim na forumu, a nije ni toliko bitno za siri krug ljudi, reci mi jeste li odlucili kada krecete za USA? i u koji grad tj. drzavu planirate ici, ili to jos nije odluceno?

Naravno i ovde Vam cestitam useljenicku vizu.

poz.
Landlord

Igor said...

uh Lande, naterao si me da najzad napisem novi post, evo stize...

Anonymous said...

Koji sam ja izvor inspiracije?
:)
Landlord